Elektra

Onlangs ontving het Tuinpark het bericht van energienetwerkbeheerder Liander dat we recent ons gecontracteerde transportvermogen hebben overschreden.
Het park heeft een grootzakelijk energiecontract en mag maximaal 33kW elektra op één moment afnemen. Wij zitten hier buiten de weekenden altijd ruim onder. In de weekenden neemt het verbruik toe en de afgelopen maanden hebben we deze eenmalig overschreden en twee keer benaderd.

Bij navraag blijkt dat de overschrijdingen in de periode mei-juli in het weekend aan het begin van de avond tussen 18.00 uur en 19.00 uur optreden. Het moment waarschijnlijk dat de TV’s/ waterkokers/ magnetrons ed. aangezet worden.
In het verleden was dit nooit een probleem maar ook in onze regio zijn de capaciteitsgrenzen van het elektriciteitsnet bereikt waardoor het risico op schade door overbelasting te groot wordt en overschrijdingen niet meer zijn toegestaan. Liander wijst ons erop dat wanneer er storingen optreden door overschrijding van het maximaal gebruik eventuele schade op het Tuinpark kan worden verhaald.

Het bestuur heeft een verzoek tot uitbreiding van de capaciteit gedaan. Liander verwacht over ongeveer 6 weken ons verzoek in behandeling te kunnen nemen. Ons is bekend dat de wachtlijsten voor extra capaciteit lang zijn. Het argument dat wij voornamelijk in het weekend verbruiken zal helaas niet worden meegewogen in het besluit van Liander. 
Om deze reden de dringende oproep om elektrische apparaten welke niet noodzakelijk in de weekenden tussen 18.00 uur en 19.00 uur aan hoeven zoveel mogelijk uit te laten.